Улогата на родителите во тенисот до 10 години / tennis-shop.mk

Улогата на родителите во тенисот до 10 години

« Назад

Улогата на родителите во тенисот

Улогата на родителите е поважна во почетната фазата до 10 години отколку во која било друга фаза во тенисот, бидејќи децата се под големо влијание од однесувањето на нивните родители на оваа возраст. Ова е водич за родителите кои ќе им помогнат подобро да ги разберат тенисот до 10г. и како тие можат да помогнат и да се осигураат дека нивните деца имаат позитивно искуство во играњето тенис. Ангажирањето, задржувањето и развивањето на играчите е од суштинско значење за успехот на секој спорт, а здравото натпреварување е клучен двигател за тоа да се случи. Создавањето платформа погодна за играчите за децата да се воведат во конкуренција на ниво погодно за нивната возраст и разбирање е од витално значење. Родителите можат да помогнат во создавањето позитивна средина за играње за своето дете со обезбедување на вистинска поддршка и охрабрување.

Значи, што треба да очекуваат родителите од Tennis10s? 

Во тренингот, родителите треба да очекуваат да видат… 

    Употреба на побавни црвени, портокалови или зелени топки, помали терени и помали рекети. 

    Активности кои му помагаат на детето да сервира, игра и брои, како и да научи добра техника. 

    Детето  брои  и игра поени со други деца или со тренерот, за да научи тактики и како подобро да ја игра играта. 

    Детето активно е вклучено и никогаш не чека во ред за да игра. 

    Тренер кој ефикасно ги организира децата да играат и создава забавна и пријателска средина. 

Напредување од црвено, во портокалово, до зелено ниво… 

Важно е играчите да напредуваат во следната фаза само кога ќе бидат способни да ја контролираат топката и ефективно да спроведуваат тактики на нивната моментална фаза на Tennis10s. Ако играчот прерано се искачи нагоре, тогаш може да развие лоша техника и да ја изгуби довербата и интересот. 

Родителите треба да разберат дека учењето да се игра тенис/натпреварување е постепен процес и како што децата напредуваат низ трите фази на тенисот до 10 години, родителите треба да го охрабрат своето дете да стане понезависно. Родителите, исто така, треба да се обидат да се фокусираат на тоа како се развива нивното дете, на нивните перформанси и што е најважно на нивното уживање, наместо на нивните резултати во натпреварите.

Совети за родителите...

Следниве се неколку корисни совети за родителите за тоа како да го поддржуваат, поттикнуваат и дејствуваат соодветно во текот на развојот на тенис 10 на вашето дете. 

Поддршка 

Дозволете му на детето да игра во соодветната фаза на Tennis10s за да може да стекне самодоверба и подобро да ужива во играта. 

Најдобро е да не го гледате секој натпревар што детето го игра бидејќи тоа може да изврши притисок врз него. 

Држете се до вашата улога како родител и не обидувајте се да станете тренер. 

Играњето натпревари е важен дел од развојот на играчот и детето треба да биде охрабрено од родителот да се натпреварува, како и да има лекции. 

Бидете свесни за способностите на детето и избегнувајте да ги споредувате со другите играчи и нивниот развој. 

Бидете свесни дека на оваа возраст резултатите не се толку важни. Најважниот аспект е што сакаат да играат тенис и што играат многу натпревари. 

Поттикнете

Поттикнете добро однесување на часовите и натпреварите. Не толерирајте лошо однесување, мамење или лоши манири. 

Охрабрете го детето да научи независност. Избегнувајте да зависат премногу од вас. Фокусирајте се на напорите наместо на резултатите. Никогаш не прашувај „Дали победи? Наместо тоа, подобро е да прашате „Како игравте? или „Дали се забавуваше?“ Направете ги да сфатат дека сте повеќе заинтересирани за нив отколку за резултатот.

Почит 

Помогнете му на детето да разбере дека почитувањето на правилата, противниците и официјалните лица е дел од тенисот. 

Почитувајте ги противниците, нивните родители и тренери и секако службените лица на натпреварувањето. 

Секогаш аплаудирајте на двајцата играчи. 

Тренерот на детето има стручност и тие треба да бидат почитувани и ценети од вас.